Fotografie textu Řekněte mi větu
foto:

Řekněte mi větu

Hodně se nechám ovlivnit. Řeknete mi větu a já s ní žiju pár let. Třeba Honza Školník, co opravuje broumovský klášter a celou tu zapadlou oblast, kam se furt chystáte, ale je to nechutně daleko, pořádá setkání místních podnikatelů a něčím výjimečných lidí. Konají se pravidelně a nemají jasnou agendu.
Je to divný, sezvat lidi a nemít jasný důvod, že? Ale řekl mi: „Když se ti správní lidé sejdou, vždycky z toho něco vzejde.“ Tak tuhle větu, zdánlivě banální, rozdejchávám už pár let. Tak proto komouši moc nedovolovali, aby se lidi scházeli. Mohli by kout pikle. V budapešťských ulicích platil častý zákaz shromažďování, zato se čile žilo na prostorných dvorcích, tehdejších fejsbucích. Tam se všechno dělo – hašteření dětí, kibicování dospělých. 
Ale jak si vysvětlit, že se každý den potkáváme s lidmi, a tahle poučka neplatí? Tak jasně, když muž se se ženou potká, z toho občas něco vzejít může, třeba nechtěné dítě. Osvětlil mi to filozof Zdeněk Kratochvíl, u kterého končí dějiny filozofie v 6. století Hérakleitem, pak už se jen opakuje, co již bylo řečeno v pár torzech vět. Rozlišil mi setkání jakožto z fyziky „náhodný výskyt těles“. Sedíme v hospodě, tlacháme, ale řeč to není. Jen se udržuje šum. Těla, tělesa se potkala, ale vnitřek zůstal netknutý. 
Anebo se s někým můžeme opravdu potkat. A dějí se pak věci. Dávám si zásadu, již nedodržuji úplně – potkat se alespoň jednou týdně s člověkem, se kterým se znám třebas jen virtuálně. Proto ty trapné věty: „Dobrý den, nedáme kafe někdy jen tak?“ Vypadám jako prvoplánový svůdce. Hraju to na ženy, muže, bez rozdílu. Často se mi odpoví: „Nedáme.“ Trochu to zabolí. Ale chápu, sám mnohdy nestíhám také.
Když se to pak povede, říkáte si, že se to fakt potkalo. Loučíte se s plnou hlavou společných plánů, propojení a uchvácení. 
Moje kmotra mi radila takovou metaforu, když mám důležitou schůzku, tak se má ráno v modlitbě vyslat anděl strážný (dosaďte analogii z vašeho duchovního světa) k andělu strážnému toho člověka. Oni to hlavní doladí, pak už se stačí jen sejít a domluvit, co je předjednáno v jemnohmotném světě. 

Fejeton pro Reflex 43/2018