Fotografie textu Sto věcí desátých let
foto:

Sto věcí desátých let

Začínají dvacátá léta. Pokusím se popsat sto věcí, které z mého pohledu nějak charakterizují odcházející desetiletí. Pomíjím při tom politiku.
Vznikají hipsterské kavárny s kyselým kafem. Holky už tolik nenosej vyčuhující tanga z kalhot. Zákaz kouření v hospodách. Už se v nich nedusíte, ale na venkově je jich míň. Začaly se kouřit iqosky. Smrděj ještě víc. Zmizely automaty z hospod. Vznikl Facebook a Instáč. Lidi se víc hádají na sítích. Ubylo hospod s obsluhou nahoře bez. Lidé si fotí jídlo v kavárnách. Umřel Topol, Havel, Magor, Gott. Lidi víc běhaj’. I víc lítaj’.
S dětmi se jezdí na stezky v korunách stromů. Víc se třídí. Politická angažovanost se dost vybíjí na sítích. Samci a samičky se seznamují na Tindru. Lidé se víc tetujou. Lidé se už tolik navzájem neptají, jak se mají, protože všechno nové si už přečetli na sítích. Začal se jíst hummus. Vymizelo pivo Velvet. Přestalo se jíst kuřecí s broskví a sýrem. Ubylo cappuccina posypaného skořicí.
Vychází strašně moc knížek. Více se griluje. Jedí se burgery. Kupuje se víc avokáda. Obědové menu je relativně stále levné. Lidé si vyprávějí méně vtipů, ale humoru je všude kolem dost. Kluci nosí méně náušnice. Holky mají děti později. Používá se více slovo „v pohodě“. Vzniklo hodně malých pivovarů.
Poutě do Santiaga nahrazují pobyty ve tmě a jógové retreaty. Díky Pohlreichovi je méně katových šlehů. Češi stále používají crocsy. Už nenosíme z Teska zdarma igelitky a nepoužíváme je místo odpadkových košů. Kvůli mobilům lidé nenosí tolik hodinky. Místo Dušiček se rozmáhá Halloween. Mladší generace se místo kytarovek orientuje víc na elektronickou hudbu. Lidi se naučili víc jezdit taxíkama, ale přes aplikace.
Nepije se už tolik mojito. Někteří muži si depilují podpaží. Nad hlavou nám létají drony. Je znatelně více vodáků. Ubylo cédéček, přibylo Spotify a YouTube. Méně se používají papírové lustry z Ikea. Lidé se přestali nudit. Když někde musí čekat, vytáhnou mobil. Zmizela velká obloha v hospodách. Ubylo etno lidí v etno oblečení. Holky už tolik nenosej styl Amelie.
Vznikly farmářské obchody. Vzniká hrozně moc kaváren a hospod. Vznikl seriál Most!, něco jako Česká soda. Skoro každé krajské město má již univerzitu. Skoro každý má vysokou, ale nic to neznamená. Nevzniklo žádné nové sprosté slovo. Začal se používat pojem pražská kavárna. Děti nosí mobil od základní školy. Není tolik dlouhovlasých chlapů. Jak jsou lidé obklopeni samou muzikou, méně se zpívá. Nepoužívá se tolik bidet.
Z hospodských záchodů zmizelo mýdlo v síťce. Cyklisté jezdí stále hodně v obtažených barevných dresech. Z hospod mizí kulečník a šipky. Lidé už vás neprozvánějí, abyste jim zavolali zpět. Odvázaní chlápci nosí stádně barevné ponožky. Pocit angažovanosti si Češi musí uspokojit účastí na nějaké demonstraci.
Začaly se konat nejrůznější akce na střechách. Po ulicích se rozmísťují piana pro kolemjdoucí (sorry, že si přihřívám polívčičku). Je hodně řepky. Na silnicích už málokdy vidíte stodvacítky. Babičky a dědečkové jezdí na elektrokolech. Nosí se krátké ponožky pod kotníky. Zrodili se hipsteři. Milují věci, které vypadají ošuntěle. Vytváří se tak umělá ošuntělost věcí.
Hudba se poslouchá z přenosné bezdrátové bedýnky. Rozšiřují se veganské a vegetariánské restaurace. Prodej tištěných médií klesá. Videopůjčovny s véháeskama nahradil Netflix. Pohledy se již neposílají. Rozmohly se digitální foťáky, jež pak převálcovalo focení mobilem. Začalo se používat „čauky, ahojky“. Naopak se nepoužívá „čágo belo“. Vzniklo legendární „Ivánku, kamaráde“. Je malá nezaměstnanost. Těžké někoho najít do práce. Jeden brigádník například zavolal na poslední chvíli kamarádce, že nemůže přijít do práce, že si musí sestavit Vespu.
To jsou starosti, přátelé, že?

Fejeton pro Reflex 01/2020