Fotografie textu Národní probuzení
foto:

Národní probuzení

Jak vzniká nápad? Potkal jsem se s básníkem Petrem Hruškou (na snímku). Chtěli jsme naplánovat nějaké literární setkání na hradě Pirkštejn.
Loni se nám celkem povedl seminář k dvěma stům letům od narození Walta Whitmana, pak následovala podobná akce u příležitosti padesáti let od smrti Jacka Kerouaka. Na letošek to vypadá na deset let od smrti Jana Balabána a devadesáté narozeniny Garyho Snydera.
Sedíme v jednom pajzlu, mám radost, že se z dvou nahodilých akcí stává snad již tradice setkávání nejen básníků. Jeho žena, která se také stavila, zmiňuje nápad rozezvučet ostravské komíny. A dostaneme se do zvláštního varu vymýšlení nejrůznějších podivností. Možná máme větší radost z vymýšlení těch věcí než se starat, jestli se ty věci doopravdy zrealizují.
Mohl by se uspořádat koncert, jenž podobně, jako se jmenovala skupina Vlasty Redla „Skupina, která se jmenuje každý den jinak“, tak by se nazval „Koncert, o kterém nevíte, kdy začne“. Lidé by přišli třeba na Střechu Lucerny, vzali by si karimatky a spacáky. Společně by ta stovka lidí postupně usnula pod širákem. A poté by se dirigent nějakého asi konceptuálního ansámblu v pravou chvíli rozhodl začít s koncertem. Nevědělo by se, jestli by se začalo ve dvě, ve čtyři. Nebo by se na každonedělní burze zvířat v Kolíně koupil kohout a čekalo by se, až by poprvé zakokrhal. Jemná tichá hudba by ony spící posluchače vlastně probudila. Jednalo by se o koncert „do spánku“. V podtitulu by mohlo být „koncert, o kterém se vám ani nesnilo“. Petr hezky řekl, aby se ta věc nepotkala s naším očekáváním. Aby se vrátila překvapivost věcí. Aby byl člověk probuzen hudbou.
Poezie a psaní textů fungují někdy tak, že použijete nějaké slovo a k němu vás napadne jiné. Čirá nahodilá asociativnost. Podobně u vymýšlení nápadů se nadhodí motiv a k němu již vrstvíte asociace. A vznikne událost. Věc ve hmotném prostoru. Ale vlastně leckdy i báseň. Až moc jsme se naučili spojovat básníka se slovy. Slova jsou jen jedním z prostředků sdělení.
Vymyslel se tedy pro onen koncert název, což, jak jistě všichni chápete, je nejdůležitější, když něco vymýšlíte. Národní probuzení. No nic, jdu zaregistrovat doménu. A jestli onen koncert uspořádáme, nebo ne, není vůbec důležité. Hlavně že jsme s Petrem zažili krásné chvíle u vymýšlení.

Fejeton pro Reflex 05/2020