Fotografie textu Posed je postoj k životu
foto:

Posed je postoj k životu

Postavili jsme posed na střechu jednoho žižkovskýho baráku. Aby byl lepší výhled. Tak jasně, trochu jsme si hráli se zcizovacím efektem. Jednou jeden slovenský umělec postavil na střechu paneláku roubenku. V rámci nějaké výstavy. Doteď ten bizarní obraz mám v paměti.
Je to po pražské Lucerně druhá střecha, kterou provozuji. Dodali jsme tam klády, na kterých se sedí. Pijete pivo Krakonoš, zapijete panákem myslivce a díváte se na nikdy neomrzující scenérii s Pražským hradem. Tyhle kontrasty mě baví. Ony to ani nejsou nějaké převratné nápady. Nejsou peníze, tak hledáte nízkonákladové řešení. V Ratajích rád lezu na posedy a sedávám na kládách. Rád si tam čtu nebo popíjím víno. Dělám si sám sobě takovou plenérovou kavárnu.
Tak se to celé jenom přenese do centra velkoměsta. Vlastně je nedostatek peněz výhodou. Kdybychom měli neomezený rozpočet, všechno by bylo příliš naleštěné, ale na lidi by to nefungovalo. Každý rozumí posedu. Mnoho lidí napadne právě ta jedna konotace spojená s ním. Takže se i trochu pousměje, když jej někde uvidí.
V rámci střešního lesního kina budeme pouštět filmy, jako Na samotě u lesa, Volání divočiny. Jako předfilm Krkonošské pohádky. Na říjen máme zamluveného pána na ukázku vábení. Jindy uspořádáme poslechový večer s jedním ornitologem, který nám pustí a okomentuje vybrané zpěvy ptáků.
Na zemi je umělý trávník, když ten posed odsuneme na stranu, může sloužit jako empire pro rozhodčího u tenisu a můžeme sem pozvat nějaké top tenistky na exhibiční zápas. To je to, kouzelné tlačítko a rázem se vám prostor promění v něco úplně jiného. Jen je třeba mít imaginaci, že něco takového lze. Střecha je na pozoruhodném Domě Radost. Dříve Dům odborových svazů. Je postaven slavným architektem Karlem Honzíkem. Le Corbusier byl prý z tohoto domu strašně nadšený. Prý první český mrakodrap.
Mým snem by bylo, kdyby vznikalo více střech, kam by lidé mohli chodit. Jiří Sádlo říká, že krajina je to, kvůli čemu lezeme na rozhledny. Existuje i krajina města a kvůli ní možná budeme lézt na střechy. A případně na posedy. A tam vidět svoje město z úplně jiného pohledu. Z posedu.

Fejeton pro Reflex 27/2020