Náhoda není náhodou

Souvisí náhoda s hodem v kostky? A když se dokutálí rovnou na dvě šestky, tak se tomu říká štěstí? Já si hodil nedávno dokonce tři šestky. Ne ve hře v kostky, ale v životě. 

Volá kamarád Ondřej, ptá se obligátně, ale upřímně, jak se mám. Vyměňujeme si pár novinek a já se během hovoru přibližuju ke stolku v místnosti, kde mi na hromadě leží asi třicet poházených vizitek. A úplně nahoře karta s kontakty na Olgu Sommerovou, kterou jsem kdesi potkal. Jedním uchem věnuju pozornost telefonnímu hovoru a zároveň uvažuju, že bych si ji měl uložit do mobilu. Vtom se kamarád dostává k tomu, proč mi vlastně volá. Říká: „Mám kamaráda a on by se chtěl zeptat, jestli by si nemohl natočit něco na střeše Lucerny. On je syn takové té režisérky... jak ona se jmenuje...?“ A já souběžně beru do ruky vizitku a tápavému Ondřejovi nadhazuju: „Sommerová?“ „Jojo, Olga Sommerová. Jak to víš?“ Jakto, že ležela zrovna tato vizitka nahoře kupičky? Jako by to byly zamíchané karty. Sejmete zrovna tu, která vám má cosi věšteckého říct. Proč se něco ve mně rozhodlo jít k tomu stolku? Zrovna na sekundu přesně, když mi na druhém konci drátu pokládá otázku na režisérku? 
Nevím, ale potěší to. Najednou je život zábavnější. Byla by to vcelku dobrá náhoda, i kdybych si onu vizitku ukládal dvě hodiny před telefonátem. Ale vyšlo to přesně.
Švýcarský psychiatr C. G. Jung používal pro tyhle okamžiky slovo synchronicita. Dva různé děje, které se bez zjevné příčiny protnou. Bavilo by mě, kdybychom si navzájem více popisovali svoje náhody. Možná bychom je více pochopili. Možná bychom byli k nějakým věcem vnímavější, a tím objevili jejich nevšednost a zázračnost. 
Stejně jako jsme jako děti přivolávali duchy a strašidla, jdou přivolávat náhody? Podle Junga nám tím duše dává symbolicky najevo, že máme něco udělat ve svém životě jinak. 

Dají se tyto okamžiky vyvolat? Nějak jo, ale rozhodně ne tlakem a urputností. Spíš jde o to, se jim doširoka otevřít a intuitivně jim naslouchat. Čím víc necháme věci být a nebudeme tolik přeceňovat kauzální svět, tím se budou takové věci dít.

Fejeton pro Reflex 39/2019