Fotografie textu Kosí signál
foto:

Kosí signál

Zrušil jsem si WhatsAapp. Takový ty zelený esemesky. Změnili podmínky a Mark Zuckerberg chce teď zprávy více využívat pro zacílení reklamy. Říkají, že je to šifrované. To asi ano. Tajné služby posílání vtipů, smajlíků a důležité komunikace, jak se máme, neprolomí. Ale využívání obsahu komunikace si pro zájmy reklamy odsouhlasíte sami. Mají na to plné právo. Nabízejí službu. Já ji zase mohu odmítnout.
Vím, že je to donkichotský boj. Stejně nás často sledují kamery. Dálniční známky se sledují elektronicky, takže i když mám vždy vypnuté polohovací služby v mobilu, je to stejně na nic. Tomu Velkému Šerákovi neuniknete.
Odešel jsem z WhatsAppu, jen abych si cvičil kondici. Abych automaticky nepřejímal všechna „odsouhlasení změn podmínek“. Snažím se alespoň nemít Facebook a Instagram. Používat Mozillu, která alespoň říká, že tolik nesbírá data o vás. Mám vypnuté polohovací služby. Nepoužívám tedy navigaci, ale papírovou mapu. Také často bloudím. Ale baví mě bloudit.
Mail mám přímo od jednoho kamaráda ajťáka. Takže jsou ta data na jeho zašifrovaném disku. V mobilu nemám internetový prohlížeč. Čtu tištěné časopisy. Snažím se co nejvíc platit hotovostí. Aby za mnou nebyla vidět stopa toho, které knihy si kupuju a jaké služby jsem využíval. Vím, že je to k ničemu. Ale jak říkám, trénuju si kondici.
Přešel jsem hned na podobnou komunikační službu Signal. Napsal jsem obratem kamarádovi, se kterým si často píšu: „Nechceš přejít na Signal?“ Odpověděl, že sbírá slimáky a je bez signálu. Jestli to vydrží do zítřka.
Mají to šikovně zařízené u toho WhatsAppu. Sice si tu aplikaci zrušíte, ale lidem se tam stále zobrazujete. Sice se tam objeví fajfka nedoručeno, ale člověk si jí často nevšimne, napíše vám a pak si myslí, že jste neslušňák, že ne­odpovídáte.
Asi přijdu o určitý kontakt s některými přáteli. Jak nemám sociální sítě, tak člověk třeba zírá na obrys kosáka, který vysílá samičce zpěvné signály. Hned to chci s někým sdílet. Hned tu fotku posílám pár přátelům. Myslím, že se asi nic nestane, když budu podobné momenty méně fotit a spíše je prožívat. Třeba mě to donutí ty opravdu výjimečné fotky nechat vytisknout na papír a pak je někomu jen tak dát. Anebo mě to bude víc nutit zachycovat ony obrazy do slov. U sklenky vína skrze slova předávat onen obraz svému příteli. Trénovat si obrazotvornost.

Fejeton pro Reflex 20/2021