Fotografie textu „Volím Zemana“
foto:

„Volím Zemana“

Napsal kamarád Honza, vzdělaný historik, na svou facebookovou zeď při vyhlášení prezidentských voleb v roce 2013. Trochu z hecu, trochu z žertu (v Kunderově Žertu Ludvík napsal na pohlednici „Ať žije Trockij“, a jak dopadl). Sice ho nevolil, ale zaexperimentoval, co to udělá s jeho kamarády. No, hezky se to protříbilo. Doporučuji podobnou zkoušku, když si budete chtít udělat inventuru opravdových přátel. S někým se znáte od střední, chodíte na pivo, balíte podobný holky – a pak si vás odstřihnou.
Honza si tenhle pokus nemůže vynachválit. Vyprovokován pravdoláskařským tálibánem se za těch více než pět let hádání na sítích naučil psát, argumentovat, vypointovávat. Honza byl jedním z mála voličů Zemana v sociálních bublinách svých kamarádů naočkovaných mentalitou „Přemluv bábu“, kteří jej chtěli až nábožensky přivést na správnou víru. Možná to je problém. Ve věcech víry a náboženství je přirozené, že si dvě znesvářené strany stojí za svým. To by pak byl relativismus, že je jedno, jestli islám, nebo křesťanství. Náboženství vyklízí pole a v oslavách Karla, Miloše nebo Drahoše se projevují zbytky náboženského chování.  
Honza se setkal s pohrdáním. Psali mu: „Nevím, jaký je rozsah tvého zranění, ale pevně doufám, že se to brzo zlepší a budeš moct brzo zase mezi lidi.“ Psali, proč páchá společenskou sebevraždu. Proč by někdo nemohl volit Zemana? Na tohle naši bublinu nikdo nepřipravil. Naopak jsou média, která tento rozkol vytvářejí a živí se z něj. Navíc jde o chybu v matrixu, Zemana přece volí primitivové, historikovi z fildy se nemůžete vysmát, že je hloupej.
Honza definuje pražskou kavárnu jako postoj morálního kýče (Bělohradský) a „průmyslu rozhořčení“ (outrage industry). Nudný život v české kotlině se popisuje jako boj o charakter národa a demokracie a běžné politické rozdíly jsou pojednávány jako zásadní ohrožení. (Jak pár uprchlíků, tak Zemanova slova.)
Honza je pro mě odvážným člověkem, odvážnějším než třeba všichni trenkaři.
Kdybych někdy učil studenty, zadal bych jim, ať rok zcela vážně vyjadřují opačný politický názor. Ať si to ustojí a okusí emoce davu své bubliny. Představuji si, že podobné HRY hrávali surrealisté.  
S Honzou se jeho někteří kamarádi chtěli usmířit. Ale musel by odvolat, uznat chybu. Jsou tak smířliví, vám povím.
Já bych Zemana nevolil, ale na pivo bych šel raději s takovýmto jeho „voličem“ než s vlastníky té jediné správné pravdy. Říkám jako pražský kavárník a kavárenský povaleč.

Fejeton pro Reflex 04/2019