Švédská trojka

Snažím se být takovým sběratelem náhod. Aby se mi děly prapodivné příhody. To, co mi teď vyprávěl kamarád, asi jen tak nedoženu. Budu muset to lapání synchronicit více trénovat.
Kamarád byl na výletě ve Vietnamu. Chtěl navštívit jakousi zajímavost. Jelo se tam autobusem plným turistů. Tam se zcela přirozeně seznámil s jinou samotářskou cestovatelkou ze Švédska. Šli tedy džunglí do nějaké vesnice, kde je přístaviště, kde měli nasednout na loď. Najednou se ocitli trošku dál od zbytku skupiny a všude kolem byli jen štěkající psi. Úplně se za něj schovala, že se strašně bojí. Zkušeně jí řekl, že se nemusí bát, stačí, když na ně zakřičí něco jako „titčo“, a oni utečou. „Si myslíš, že jsem nějaká blondýna? Že jsem úplně blbá?“ odvětila Švédka. „Né, vážně, zkus to.“ A kamarád zakřičel titčo a psi stáhli ocas a utekli.
Po tomto dramatickém okamžiku se s ní na tom ostrově „trošku sblížil“. Teda trošku víc. Byla to strašná romantika. Lodička, grepové víno, západy slunce. Prý tomu nešlo odolat. Druhý den šli večer na kraby, na lodičku, osvětlený přístav, plný měsíc, všechno se houpalo. Vyprávěl jí, jak ve Švédsku studoval. A zeptal se jí, odkud vlastně je. A prý z malého města Norrköpingu. A kamarád nadšeně zareagoval, že ho zná. A Švédka byla taky nadšená, že to zná. A vyprávěla o rodině a že má ještě sestru a ukázala mu její fotku. Kamarádovi v té chvíli ten krab zaskočil v krku. Z Norrköpingu se totiž jezdí na jedny ostrovy. Náhodou se tam seznámil před pár lety v přístavišti s touto její sestrou a nabídl jí, aby s ním jela na ty ostrovy. A bylo to. „Trošku se s ní sblížil.“
Jednou to vyprávěl kamarádům v hospodě. Jeden se zamyslel a řekl: Co kdyby byla i ta matka dobrá, tos měl jet do Norrköpingu. To už by ale bylo na nějaký nový film od Woodyho Allena.
Letíte patnáct hodin do Vietnamu, abyste sbalili sestru holky, se kterou jste se sblížili před pár lety ve Švédsku. To nevymyslíte.
Nejvíc mě zajímalo, jestli jí to na té loďce řekl. Prý ne. Nechtěl přijít o druhý, neméně romantický večer ve vietnamském zálivu. Chápu.
Kamarád dal sousloví švédská trojka úplně nový rozměr.

Fejeton pro Reflex 20/2020