Fotografie textu Jarní slasti Otce vlasti
foto:

Jarní slasti Otce vlasti

Díky týhle době, kdy nemůžu pracovat, protože mám všechny podniky zavřený, zažívám poprvé intenzívně jaro.
Trávím celý koronačas mimo město. A až na to, že možná zkrachuju, si vlastně na toto období nemohu vůbec stěžovat. Ráno se opláchnu na dvorku studenou vodou z hadice. Výhoda dvorku je, že tam můžu být nahý a nikoho nepohoršuju. Jak je zima a slunce svítí zatím slabě, tak se rychlými vytřepávajícími pohyby potřebuju zahřát. Takže jsem dvojnásob rád, že tam není vidět.
Pak jdu natrhat mladé kopřivy na čaj. Každý den vypiju tak dva litry tohoto zeleného elixíru. Prokládám to čerstvým kozím mlékem od souseda, který má kozy na louce. Takže do sebe člověk skrze to mléko dostane všechny ty nejranější byliny a traviny.
Krom čtení a promýšlení, co dělat po tom, až to uvolní, pozoruji poštolky, které hnízdí nahoře na věži. Dalekohledem sleduji, jak přistane na větvi borovice a v pařátu drží myš a pěkně v detailu si ji rozsápává. Kamarádovi kastelánu zase hnízdí v místě, kdy mívá svatby. Občas nějaká během obřadu tu myš upustí. Nebo kus slepýše. Svatebčané nebývají nadšeni. Z nebe prší myši a hadi.
Taky stále trhám nějaké luční kvítí a s rozkvetlými větvičkami švestek je dávám do vázy. To jsem nikdy nedělal. Jaro s člověkem dělá divy. Jeden kamarád nesnáší jaro. Má radši zimu. Na jaře jsou prej lidi takoví moc rozjančený a rozněžnělí. Tak to jsem přesně já teď.
Jsem zvyklý, že se neustále něco děje. Když by se mě teď někdo zeptal, co je nového, řeknu: „Vyrašil mi rybíz.“ Nebo: „Kosáci mi furt šramotí ve větvích břečťanu. A postavili si hnízdo na štaflích ve stodole: A už ty mladé poslali do světa. Ustrašeně poskakují po dvorku.“
Letos tu v zimě ani jednou nesněžilo. Když nepočítám ten poslední záchvěv na konci března. Některé stromy jsou teď poseté jasně bílými květy a zbylé stromy jsou ještě bez listí. Jsou vidět jen temné obrysy větví. Tak to je alespoň částečné navození trochu zasněžené krajiny.
Až se to zase rozjede, zase budeme řešit důležité věci z byznysu a politiky. Rád bych si ale zachoval to, že na otázku, co je novýho, odpovím: „Právě jsem dodělal bezovou limonádu."

Fejeton pro Reflex 17/2020