Sním o pražských lázních

Prý je dobré občas psát rukou a obyčejným perem. Místo klávesnice. Zapojují se úplně jinak obě hemisféry. Asi člověk pak napíše trošku jiný text.
Měl jsem již dlouhou dobu v plánu si napsat některý fejeton rukou. Donutila mě až situace, kdy jsem se ocitl ve švýcarských lázních Vals od slavného architekta Petera Zumthora. Počítač a mobil jsou zde samozřejmě zakázány.
Mluví se šeptem, pomalým krokem přecházíte z jednoho zákoutí s bazénky s různě teplou vodou. Velkými okny pozorujete Alpy. Beton, sklo a křemen. Nic navíc. Místo slova lázně by se dalo říct místo pro usebrání, pro klid si všechno srovnat. Jasně že se u nás vyrojilo nemálo wellnessů a „spáček“, které tento pocit také chtějí navodit. Na mě je tam ale moc oranžových dlaždiček a disko hudby v rádiích. Ale třeba jsem neměl jenom štěstí.
Slovo lázně je u nás spojováno z dob socialismu s opravdovými nemocnými nebo s lidmi, kteří si s pomocí nějaké tlačenky zařídili příjemné ulití z práce. A kvetla tam značně nevěra. Kdo ale zažil budapešťské lázně, najde tam čilý veřejný a společenský život. Strýčkové hrají šachy, procházejí se v pětisetletém bazénku pěkně dokola, jak mniši v klášteře. Vlastně jsou lázně takovým klášterem. Z latinského claustero – ústraní.
V Česku máme mnoho lázní. Skoro všechny jsou ale jenom pro nemocné nebo jsou součástí hotelů. Nemůžete se s kamarádem rozhodnout vyrazit místo na kafe do termálního bazénku s čtyřicetistupňovou vodou. Římané byli výborní filozofové. Ne náhodou nám odkázali zrovna tyto budapešťské lázně, které sami původně založili.
V Praze nám u Karlova mostu zbyly Karlovy lázně. Bohužel slouží jako vícepatrová diskotéka.
Měli bychom se vzájemně více hecovat, co by město, ve kterém žijeme, potřebovalo. Asi by vyhrával obchvat, blízký pekař, opravář bot. Bylo by hezké se pokoušet snít ještě dále. A znáte to, když nás něco napadne, ono je to nebezpečné. Ono se to pak často i stane.
Já teda sním o lázních v Praze. Jednak tedy existují firmy, které dokáží najít vrt s termální vodou kdekoliv. Kdyby to ale bylo příliš nákladné, holt by se musela voda ohřívat. Ale tu podstatu lze vytvořit i dalšími věcmi.
Jdu se zase ponořit do té atmosféry a dumat, co dělá z lázní novodobý klášter. Dobrá termální voda je super, ale to okolo je neméně důležité.

Fejeton pro Reflex 03/2020