Fotografie textu Stínání hlav
foto:

Stínání hlav

Na konci roku je příhodný čas stihnout utnout ještě pár věcí, se kterými se nechceme vláčet do roku dalšího. Někdo, když se rozchází, řekne: A je to. Já se někdy rozcházel s holkama třeba i nadvacetkrát. Asi dvakrát mi pomohlo, že jsem se vždy na konci roku dokázal odhodlat, že se v dobrém domluvíme, abychom se vzájemně nijak nekontaktovali. Ten pročišťující mráz, který nám vysušuje tvář při procházce v lese. Nabudeme samurajské rozhodnosti. A ­hrdinsky to oznámíme.
Mám oblíbeného kněze, který nosí černé vousy, černé, delší vlasy. Má bílého koně. Přišel vždy na faru v Sudetech a po něm se to tam zavřelo. Už nechodili lidé do kostela. Připadal si jak Černý rytíř. Mytologická postava, která ukončovala nezdravé děje. Někam přišel na faru a ukončil, co už se nezmohlo na život. Černí rytíři jsou stejně důležití jako rytíři bílí.
U rozchodu s holkama to musí být úplné ukončení komunikace. Jinak se vše plíživě zase vrací. Podobně jsem dlouhou dobu zkoušel jen osekávat čas strávený na Facebooku. Což ale nefungovalo. Musel jsem si jednoho dne smazat celý účet. Podobně jsem si zrušil internet v mobilu, abych nesledoval novinky a idnesy. Pak jsem den ze dne zrušil sledování pornografie. Ta také šíleně mění mozek.
Hlavní svůdné hlavy chobotnice jsem teda odsekal. Rezolutně. Občas místo nich narostou jiné, ale nemají už takovou sílu jako ty největší obludy. Nejtěžší je rozloučit se s přáteli, u nichž to už není takové jako dřív. Se kterými se vídáme jen ze setrvačnosti. To bolí skoro nejvíc. Vždy si říkám: známe se nějaký ten čas, něco jsme spolu prožili. Připadám si, že něco zrazuju. Ale pokud už to nějakou dobu není tak živé jako dřív, vztah vám zabraňuje, aby se objevil zase jiný přítel. A to je zase nefér vůči tomuto člověku, který někde čeká, až se uvolní prostor pro něj. Zákon o zachování hmoty. Někde uberete, jinde něco přibude.
Je to krutý. Vždy. Každý utnutí. I ten Facebook úpěnlivě volal: Vždyť tam máš kamarády. Lidi, co ti chtěj pomáhat s piánama. Přijdeš o spoustu spojení. Kontrolování zpráv na mobilu zase volalo, ale nebudeš mezi prvními, kteří se dozvědí, že hoří Notre-Dame. Dozvíš se to až s párhodinovým zpožděním.
Za každým odseknutím staré, neplodné větve jabloně vyroste nová, která na jaře vyraší a ponese daleko více plodů. Tak teď jen rozpoznat, abychom odřezali ty správné, odumřelé větve.

Fejeton pro Reflex 52/2021