Fotografie textu Svíčková neděle
foto: Adventní věnec

Svíčková neděle

Jsem v lecčem lajdák. Ale považoval bych za největší potupu, kdybych si musel koupit adventní věnec v obchodě. Potřebuju o první adventní neděli vyrazit na větvičky a šišky do lesa. Mám misi. 
Tentokrát bylo čerstvě nasněženo. Na jaře jsem chodil na lov květin do vázy, na podzim na větvičky šípků a jiných bobulí, teď pro smrk. Jako nám chutná víc mrkev, kterou si vypěstujeme, tak mám větší požitek z adventního věnce, který jsem si vyrobil. Spíš ho teda uplácávám z jednotlivých ingrediencí. Občas prosvítá slámový korpus, svíčky se mi při napichování rozlomí, vykukuje drát, celek drží pohromadě silou vůle.
Jednou jsem nestíhal, tak jsem napíchal svíce jen na ten korpus. Ale i tak to platí. Hlavně že se vytvoří kvadratura kruhu. Taková mandala. Kdybych ty svíce postupně do kola nezapaloval, měl bych pocit, že se svět možná přestane točit. Svíčkama svítím celoročně. Jedu jednou za rok do Makra, nakoupím asi pět balení úzkých svíček po sto kusech a jsem na rok vybaven. Svíčka mi hoří v pokoji skoro neustále. První, co ráno udělám, je zapálení knotu.
Samozřejmě svítím klasickými deseticentimetrovými v mosazném svícnu. Čajové svíčky nepovažuji za svíčky. Stejně jako malí mopslíci nejsou psi. Nic proti mopslíkům. Přítomnost živlu ohně v místnosti. U stolu se svíčkou se za celý den vystřídá mnoho schůzek. Vytváří to dobré naladění v hovoru. Možná reminiscenci na pravěké čumění do ohně. Alespoň v symbolické formě.
Nemám moc rád léto. To mám stále otevřená okna a průvan způsobuje, že vosk vytéká jednou stranou, plamínek je zbytečně velký a někdy ho i vítr zhasí. Teď, v zimě, je klid. A už kolem čtvrté je hodně zešeřeno a jejich tlumené světlo může sloužit k patřičnému adventnímu usebrání. Dřív jsem býval často na Facebooku. Takže poslední, co se mi dostalo do hlavy, než jsem šel spát, bylo nějaké scrollování do bezedna. Teď je rituálem před zavřením očí sfouknutí svíce. A pársekundové zasmradění prostoru sírou a kouřem.
Nedávno psali, že jeden pes v Praze pokousal dítě. A už se prý připravuje vyhláška, že bude po celém městě zakázano nechat psy běhat volně. Už vidím, že se stane nějaký nešťastný požár kvůli zapálené svíčce a bude se podobně uvažovat o zákazu hoření svící. Ale dají nám náhradu. Budeme si moci pořídit takové elektrické, blikací. Řeknou, že tomu můžeme také říkat svíčka. A bude to asi podobný rozdíl jako mezi setkáním a on-line setkáním. Anebo mezi psaným dopisem a mailovou zprávou.

Fejeton pro Reflex 48/2021