Fotografie textu Škvařící se maliny
foto: Maliny

Škvařící se maliny

Nechápu, jak to ten rok dělá, ale každý týden přináší něco, z čeho jsem v naprostém úžasu. Teď třeba maliny. Jdete jen tak na procházku k řece. Potkáte obsypané keře. Hamounský pocit, že tam přece ty akorát zralé červené plody nemůžete nechat. Nakonec se musí zajít domů pro bandasku. Opráší se z ní desetiletý prach. A plní se. Dvě do pusy, tři do bandasky. Vkročí se do trnitých šlahounů, prsty si přeručkujete na konec keře, skloníte si jej jak koza k sobě a jemně se sundává ten rajský tvar ze svých násad.
Kamarád mi ukázal dětský grif, navléknutí malin na stéblo trávy. Takový rovný náhrdelník. Nosili tahle vyšperkovaná stébla mamince. Hned se myslí ocitl v té situaci sebe jako malého kluka, co chtěl potěšit maminku.
Doma se sem tam vyhodí nějaký červ. Ale nepřebírá se to zas tak moc důkladně. Ruka nabírá tu mokvavou slastnou rudou hmotu do mísy. Krvavá ruka. Jak blátíčkem se pak pomaže těsto buchty. Uhladí. Pak do trouby. A pak se po celém domě rozleze vůně roztékajících se malin. To těšení je snad ještě větším zážitkem než samotné pojídání. Hypnoticky se díváte přes sklo trouby, jak se to po krajích škvaří. Ty rozpeklé kraje budou nejlepší. Buchta je až na ráno, tak si rozbalíme čokoládové věnečky. Já to normálně nejím, ale o prázdninách k meltě a s návštěvou, to se musí. Místností proletí z jednoho okna do druhého motýl. Jen tak. Bezčasí. 
A pak je snídaně. Kozí mlíko od souseda a malinová buchta. V tu chvíli se člověk zakusuje do té chvíle, kdy je ve strmém srázu sbíral a utrpěl značné šrámy v boji. Hned se vrátí téma prázdniny, které jsme u sbírání rozebírali. V té chuti je všechno. Anebo se udělá marmeláda, nechá se odpočívat ve špajzce. Po třech letech se otevře a s puklým zvukem otevření přesnídávkové skleničky se spolu s vůní vyderou stále živé vzpomínky na ten bezstarostný čas sbírání. Na rohlík s máslem se maže zcela konkrétní obraz červencové soboty.
Vzpomínky jsou hodně spojené s vůněmi. Doteď, když jedu kolem pivovaru, kde se zrovna vaří slad, tak se mi vybaví dětství u dědy u Jarošovského pivovaru. Nebo nevinná vůně kuřátek u babičky. Vůně čerstvě usušeného sena v kupce. Baví mě si povídat s přáteli, co jsou jejich vůně dětství.
V zimě celkem často pálím pryskyřicová kadidla. Na jaře a v létě na ně vůbec nemám chuť. Škvařící se maliny v buchtě jsou plnohodnotnou náhradou.


Fejeton pro Reflex 30/2021